Egerszalóki sódomb

A mélyből feltörő, számos ásványi anyagot tartalmazó termálvíz különös mészkőalakzatokat hoz létre. A vízből kivált ásványi anyagok által növesztett gátak sekély vizű, teraszosan elhelyezkedő medencék egész sorát alakítják ki. Hasonló, “élő” és növekvő, travertínónak nevezett mészkőfajtából álló képződmény Európában csak néhány helyen, például az olaszországi Toszkána hévízforrásai mellett fordul elő.

A Sódomb eredete a múlt század közepére nyúlik vissza. Egerszalók mellett kőolaj és földgáz után kutattak, az egyik kútból azonban kiváló minőségű, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, vasat, ként és több tucat nyomelemet tartalmazó, hidrogénkarbonátos termálvíz tört a felszínre. A víz több száz méter mélyről, egy karsztvizet tároló mészkőformációból származik.

A vízben oldott ásványok, több mint ezer négyzetméternyi területen, látványos mészkőteraszokat, csipkés párkányokat és mészkőfüggönyöket, travertínókat hoztak létre. Ezek keletkezése arra vezethető vissza, hogy az akadályokon átfolyó vízben olyan változások mennek végbe, amelyek az oldott ásványi anyagok kicsapódásának kedveznek. Ilyen például a hőmérséklet csökkenése, vagy a széndioxid gyors távozása miatti kémhatás változás. Így a gátak létrejötte önmagát erősítő folyamattá válik. A jelenleg hat méteres vastagságot is elérő lerakódás évről évre növekszik, és egyre nagyobb területet borít be.

A rendhagyó környezet különleges élővilág megtelepedését is eredményezte. A kifolyók közvetlen környezetében, ahol a víz hőmérséklete 68 °C, csak kénbaktériumok képesek megélni, élettevékenységeiket sárgás színű elszíneződés jelzi. Távolodva, az 50 °C körüli vízben a cianobaktériumok jelennek meg, sűrű, zöld színű telepeket alkotva, míg lentebb a zöld- és kékalgák, valamint kovamoszatok találnak számukra kedvező életkörülményeket. Egyes medencékben meleg- és sótűrő növények is élnek.

A sódombként emlegetett természeti ritkaság helyi védelem alatt áll, a mellette található gyógy- és wellness fürdőből induló kiépített sétaúton lehet megközelíteni.

Hivatkozás>>