Pannonhalmi Bencés Főapátság

Géza magyar fejedelem , aki az ezredfordulót megelőzően, 972 és 997 között uralkodott, felismerte, hogy a magyarság csak akkor maradhat fent, ha szakít ősei vallásával, és felveszi a keresztséget.. Az első magyarországi egyházi központot 996-ban, a meghívására ideérkező bencés szerzetesek számára, az északnyugat-magyarországi pannon dombságon alapította. Ebből alakult ki a magyar történelem egyik egyházi központjának tekintett pannonhalmi apátság. A kifejezés a bencés szerzetesrendet, valamint az általuk használt épületegyüttest is jelöli.


A főapátság látványos épületein a folyamatos bővítéseknek köszönhetően román, gótikus, barokk és klasszicista stílusjegyek is fellelhetők. Az első épületek felszentelésére még 1002-ben sor került. A fallal megerősített monostor a tatárok 1241-es pusztítását is kivédte. A vár a török elleni védekezés időszakában bástyás kiépítést kapott. II. József osztrák uralkodó 1786-ben felszámolta a szerzetesrendet, az évszázadok során felhalmozott javak elkótyavetyélése pedig a 17. századi török pusztításnál is nagyobb károkat okozott. Az 1802-ben visszállított rend tevékenységének egyik súlypontja az oktatás lett: itt működik az ország legrégebbi kolostori iskolája(996), ma pedig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium(1939). Egykoron István király fiát, Imre herceget is bencés nevelte, de az utolsó Habsburg trónörököst is bencések tanították.


A monostor központjában a kerengő – a négyszögletes udvart körülvevő folyosó – található, melynek északi oldalán a templom, keleti épületszárnyában a gyűlésterem, déli oldalán az ebédlő- és a melegedőterem, a nyugati szárnyban pedig műhelyek, írószobák állnak. A szerzetesek nemes borok készítésével is foglalkoznak.


Az apátság művészeti és tudományos gyűjteményeit kép-, metszet-, kincs- és régiségtáron állítják ki, emellett 25000 darabot számláló numizmatikai válogatást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az épületegyüttes könyvtára közel 400 ezer kötet tárolóhelye, emellett az apátság levéltárában őrzik a a tihanyi apátság 1055-ből származó, latin nyelvű alapítólevelét, amely egy archaikus magyar nyelven írt mondattöredéket is tartalmaz.


Az épületegyüttes 1996 óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.