Herendi porcelán

Az 1826-ban alapított manufaktúra néhány évtized elteltével az Osztrák-Magyar Monarchia egyik jeles művészi porcelánkészítő központjává vált. Az 1851-ben rendezett, első londoni Világkiállításon bemutatott készletből Viktória királynő is rendelt. A kínai hatás alatt született, lepkés, virágos minta azóta is a királynő nevét viseli, és Herend legnépszerűbb festőmintája. Az 1867-es párizsi világkiállításról ismét aranyéremmel tértek haza, a cégvezetőt, Fischer Mórt pedig a francia Becsületrenddel tüntették ki. Az osztrák-magyar kiegyezést (1867) követően a királyi udvar megrendelései is igen jelentősek voltak. A cég termékeinek elismertségét jelzi, hogy az udvartartások – Budavári Palota, Gödöllői kastély – számára gyártott készleteken kívül gyakran diplomáciai ajándékokat is rendeltek Herenden.


Az étkészletek és használati tárgyak változatos, kultúrákon átívelő mintakészlettel rendelkeznek. Az Apponyi mintát, amely egy indiai virágmotívum köré épül, gróf Apponyi Albert magyar arisztokrata kérésére hozták létre. A japános ihletésű Rothschild minta, amely színpompás tollazatú, egzotikus madarakat tartalmaz egy faágon függő aranylánc kíséretében, a hírneves bankárcsaládról kapta a nevét. A rozsdabarna alapú Esterházy minta ősét Szentpétervárról hozták Magyarországra. A múlt század első felében alakult ki a porcelánok – a magyar hímzések motívumkészletéből merített – jellegzetes formakincse: a virágmintás vagy a tulipános étkészletek is igen kedveltek. Később porcelánfigurák gyártása is elkezdődött.


A cég a Föld közel hatvan országban, valamennyi lakott kontinensen jelen van. 2006-ban Herend volt a legkedveltebb porcelánmárka az USA piacán, és termékeit a Kremlben is kiállították 2009-ben. Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője alkalmából Magyarország hivatalos ajándéka egy 45 darabból álló Herendi étkészlet volt.


A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ma a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, amely a XIX. századi hagyományokat a XXI. század világába örökíti át.Hivatkozás >>