Cavinton (Vinpocetine)

A világ egyik legismertebb, a központi idegrendszerre ható gyógyszere. Az agyi erek falában levő sejtek metabolizmusának javításával fokozza a mikrokeringést, ezen felül fékezi a neurodegeneratív folyamatokat, de neuroprotektív görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatását is kimutatták.


Kifejlesztése a budapesti Richter Gedeon gyógyszergyárhoz köthető. Miután Szász Kálmán gyógyszerész vezetésével előnyös módszert dolgoztak ki a télizöld meténg nevű növény egyik összetevőjének kivonására, vizsgálni kezdték a vegyület -egy úgynevezett alkaloida- származékait. Ennek során bukkantak a a ma vinpocetinnek nevezett, kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező vegyületre, melynek olcsó szintetikus előállítása Szántai Csaba vegyészprofesszor nevéhez köthető. A vinpocetin hatása többféle mechanizmussal jön létre, ami lehetővé teszi az agyi érelmeszesedéssel kapcsolatos, vagy annak következményeként jelentkező, összetett folyamatok hatékony befolyásolását, másrészt a tolerancia kialakulásának esélyét is csökkenti. A vegyület hatással van az idegingerület átvitelében szerepet játszó ioncsatornák működésére. A vinpocetin és metabolitja a sejtek anyagcseréjét is javítja, illetve, ennek részeként, az energiatermelését végző mitokondriumok működését is támogatja. Gyulladáscsökkentő hatását egy különleges fehérje, egy úgynevezett kináz gátlása révén éri el. Minden különosen fontos az idősödéssel járó hatások visszaszorításában.


A magyar gyógyszeripar ezideig legsikeresebb, számos ember gyógyulását elősegítő termékét ma a világ legtöbb országában gyógyszerként, az Amerikai Egyesült Államokban pedig -kisebb dózisban- étrend kiegészítőként forgalmazzák.