Rubik kocka (Bűvös kocka)

Rubik-kocka


A kockát az Iparművészeti Főiskolán tanító Rubik Ernő magyar mérnök eredetileg térgeometriai szemléltetőeszköznek szánta, nem pedig játéknak. Az 1974-ben megalkotott fakocka széleire csupán azért ragasztott színes papírlapokat, hogy egyszerűbben lehessen követni, melyik összetevő elem hová kerül. A feltaláló csak a végleges kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, hanem egyben jó logikai játék is. Az erre vonatkozó 1974-es szabadalom számos szellemi tulajdonvédelmi hibát tartalmazott, de ez sem hátráltatta a kocka sikerét. 1977-ben Magyarországon Bűvös kocka, 1980-ban szerte a világon Rubik kocka néven került forgalomba. Hamarosan minden idők legnépszerűbb logikai játékává vált, amelyet 2014-ig közel 400 millió példányban adtak el.

A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert 3x3x3-as felosztású kockából forgatással visszaállítsuk azt az állapotot, amikor minden oldalon azonos színű lapocskák vannak. A Rubik-kockán összesen 43 252 003 274 milliárd féle eltérő állás hozható létre, de bebizonyították, hogy 20 lépés révén bármilyen összekevert állásból „kirakható”. A kockával folytatott játék külön sportággá nőtte ki magát: évente rendeznek nemzeti és nemzetközi versenyeket, amelyeken a kocka egyre gyorsabb kirakása a cél, olykor nehezített körülmények között -például bekötott szemmel vagy fél kézzel.

Az ikonikus játés számos filmben, könyvben, magazinban, plakáton, reklámban, sőt Amerikában még a saját TV-sorozatában is feltűnt már. A kocka számos művészt is megihletett: sok szobrot mintáztak róla szerte a világon, melyek közül a legnagyobb az amerikai Seattle-ben található.1. hivatkozás >>