Prezi

A Prezi a világ egyik legelterjedtebb prezentációkészítő szoftvere, amely szakított a hagyományos, diasor alapú megoldásokkal. Ehelyett egy digitális vászonra lehet elhelyezni a képeket, melyeket sorra felnagyíthatunk, ahogy mondandónk középpontjába kerülnek. Így soha nem tévesztjük szem elől az előadás átfogó képét, a mondanivaló strutúráját is könnyebb megérteni.A Prezi meghatározó élménye a mozgás és a dinamika. Központi eszköze a zoomolás, vagyis az, hogy a virtuális vászonon elhelyezett képekre, struktúrákra az előadás során ráközelítünk. A finomabb részleteket így fokozatosan ismerhetjük meg.

A szoftver alapötlete Somlai-Fischer Ádám magyar építésztől származik, aki médiaművészként lett ismert. Az általa készített installációkat szerette volna úgy bemutatni, hogy azok ne szakadjanak ki az összefüggéseikből. Így készített egy olyan egyszerű alkalmazást, ami be tud zoomolni az installáció egyes részeire. A Prezi Halácsy Péter informatikus és Árvai Péter közgazdász közreműködésével, 2009-re lett nyilvánosan elérhető.

A szoftver az egyik legjobb segédeszköz történetek elbeszélésére. Kezelése egyszerű, és mivel felhő alapú, csak egy böngésző kell a használatához, nem igényli szoftverek telepítését. A Prezit 2014-ben beválasztották az amerikai kormány ConnectED elnevezésű oktatásfejlesztési programjába. Egyedüli európai cégként olyan óriásvállalatokkal együtt vesznek részt a projektben, mint a Microsoft, Apple, Autodesk, Adobe és AT&T. Ennek kapcsán Barack Obama amerikai elnök is fogadta a Prezi egyik társalapítóját. A Prezit 2011-ben ötmillióan, 2018-ban már százmillióan használták, így a világ legelterjedtebb magyar szoftverévé vált, az egykori kis startup cég értéke ma már meghaladja a 100 milló dollárt.